onsdag 12 oktober 2011

Nya Gamlegården?

Häromdagen var det en artikel i vår lokala tidning om mitt bostadsområde om hur de vill rusta upp och göra det mer åtråvärt att bo här ute (läs artikeln här: Abk vill ge Gamlegården ett ansiktslyft ).

Vilket jävla slöseri med pengar och resurser.

Jag har bott på Gamlegården till och från sen jag var 10 och jag kan dels säga att det har gått helt åt skogen sen dess och att det finns absolut ingenting som de kan göra för att förändra den ghetto-stämpel som sitter.
Gamlegården räknades som ett ghetto när jag var 10, detsamma när jag var 12, 14, 16 osv.

Gamlegården ÄR ett ghetto.

Varje dag på väg till jobbet ser jag drivor med soppåsar i papperskorgar, på gräsmattor och utspridda över asfalten för att fåglarna fått tag på dem samtidigt som soptunnorna där skräpet ska kastas står vidöppna för att någon för 120:e gången i år brutit sig in i den för att de inte orkade/ kom ihåg (?) att ta med sopnyckeln, eller så var det väl det vanliga att någon skickade med barnen soporna men glömde ge dem en sopnyckel.

Plank och staket som sätts upp här ute hinner knappt bli uppspikade och målade förrän de blir nersparkade igen, som min mamma sa; "Man kunde sitta på balkongen och se små barn sparka ner plankorna för att de skulle leka med dem.. Var är föräldrarna?"
Jo, inomhus.
Människor kör mopeder och motorcyklar genom området, de eldar upp bilar, de stjäl kundvagnar från Netto och tar isönder dem till den milde gräns att de inte går att använda (det sistnämnda är återigen barn!).
Tonåringarna driver omkring hela kvällarna, långt in på nätterna eller nej. Inte bara tonåringar, man kan se barn 5-årsåldern driva omkring runt 11-12 på natten, trots att det är skoldag och det finns inga föräldrar att finna.
Som kvinna är det obehagligt att gå upp på Netto för fiket är fullproppad med män som stirrar på en som om man vore ett villebråd och det var jaktsäsong.

De skjuter varandra, de rånar gamla tanter, de städar inte i tvättstugan (ja, i jämförelse med de två första delarna av meningen är det väl inte det viktigaste i livet, men ärligt talat att komma ner till en tvättstuga som ser ut som fan och hans moster ökar INTE områdets status!).

De hotar nattvandrare som får ställa in sin vandring den kvällen, hemtjänsten får bära larm för sin egen trygghets skull.

När det kommer till boendet så kan du få världens värsta grannar och ingen kan eller vill göra något åt det.
Jag vet människor som har blivit hotade av sina grannar för att de bett dem att sänka volymen på stereon, jag vet människor som varit tvungna att flytta trots att de trivts i sin lägenhet för att störningarna från grannarna varit så extrema att de inte klarat att bo kvar.
Störningar som f ö ABK inte "sett" alls trots extra koll.
Nej de är inte alls störande, de bara kastar bord, stolar, böcker, frukt, leksaker från sin balkong på tredje våningen.
Nej de har inte alls kissat i källaren.
De har inte tagit i sönder porttelefonen eller dörren, de väsnas inte och är absolut inte våldsamma.

Och nu vill de rusta upp Gamlegården?

Ursäkta uttrycket, men BULLSHIT!
Låt de som förstör Gamlegården fortsätta göra det i lugnan ro, för det spelar ingen roll hur många kulturdagar ni fixar, hur många Jazzkonserter ni organiserar, hur många plank ni målar, hur många plottriga blommor ni planterar och "snygga" lampor ni sätter upp i samarbete med kvinnorna på Gamlegården.
Låt området förfalla, för att fixa någonting här ute är trams.
Som att kasta pärlor för svin och det är fullkomligt jävla onödigt och ett enormt slösande med pengar.
Som att ge godis till olydiga barn som sedan kommer tro att de ska få godis varje gång de inte uppför sig.
Som att ge en rattfyllerist en snabbare bil, eller en mördare ett nytt offer.
Gamlegårdsborna vill nog i mångt och mycket betrakta sig som offer, men vad de inte verkar fatta är att som man bäddar får man ligga.
Så låt skiten gå åt helvete och gör något bättre med pengarna.

7 kommentarer:

  1. kan tyvärr bara hålla med och känner igen mig själv på många av dina punkter

    SvaraRadera
  2. Rätt och slätt sant!

    SvaraRadera
  3. Lite kall cynism kanske?
    Miljonprogramorterna skapades för alla invandrare från alla världens hörn som skulle bygga upp det trygga folkhemmet, de som nu lider av olika arbetsrelaterade sjukdomar, så om du ska skylla på nån varför inte börja med svenska staten?

    SvaraRadera
  4. Om man får fortsätta med den kalla cynismen så är jag relativt säker på att större delen av befolkningen här ute inte lider av arbetsrelaterade sjukdomar, såvida de inte sträckte en muskel av att slita loss plankor i onödan..
    Och tro mig, jag är inget stort fan av svenska staten heller, men jag har inte sett några lössläppta politiker springa omkring och förstöra här heller.
    Sist jag kollade så styrde inte staten över den fria viljan och det är tämligen tydligt att staten inte uppmuntrar till hot, skadegörelse och personrån.
    De arbetskraftinvandrade från 60 och 70talet jag känner skulle inte bosätta sig här om de hade ett val.
    Det som skulle behövas här ute är ingen upprustning, det är snarare vett, förstånd och mer föräldraansvar.

    SvaraRadera
  5. Miljonprojekten handlade om tillgång och efterfrågan.
    Då precis som nu fanns det en brist på bostäder när 40talets stora generation skulle bilda familj.
    Så miljonprojekten sattes igång för att tillgodose verkligehetens krav på fler lägenheter och dessutom lägenheter som inte var hälsofällor.
    Ett sätt att bygga bort LortSverige och ytterligare förankra idén om Sverige som ett välfärdssamhälle som i vår Svenska tradition kallades folkhemmet.
    Mao hade miljonprojekten väldigt lite att göra med arbetskraftsinvandring och arbetsrelaterade sjukdomar och desto mer att göra med vanlig "enkel" bostadspolitik.
    //Therese

    SvaraRadera
  6. Här är ju fortfarande skottlossning var och varannan helg!!! Lägg pengarna på vaktpatruller istället...

    SvaraRadera
  7. Att lägga pengarna på vaktpatruller låter som ett användbart förslag!
    //Therese

    SvaraRadera